Witam Chciała bym odświeżyć temat ponieważ rodzą się nowe pytania które trzeba wyjaśnić .Temat
skuterów elektrycznych inwalidzkich
nie jest mi obcy , szczerze mówiąc nie wiem z kąd w Polsce nazwa skuter inwalidzki ? ponieważ prowadzę rozmowy w Holandi , Niemczech i Belgi na temat użyteczności takiego sprzętu i tam funkcjonuje nazwa "
skuter mobilny
" lub pojazd seniora . Czesze się jedynie z tego że dzięki tej nazwie " skuter inwalidzki" osoby starsze lub z urazem kręgosłupa mogą otrzymać refundacje na zakup , prawdopodobnie w każdym rejonie inaczej wygląda dofinansowanie ale zawsze warto walczyć o swoje tym bardziej że pośredniczyłam w zakupie takiego skutera z refundacji :
+ MOPS/GOPS - ta instytucja może dołożyć część kwoty np :1000zł
+PCPR - jest większe prawdopodobieństwo uzyskania dofinansowania na skuter elektryczny używany , jeśli zostanie zakupiony z sklepu.
Czym jest skuter mobilny w istocie ? w Polsce jest on jeszcze niedoceniony , chociaż z obserwacji widzę że zdobywa grono zadowolonych użytkowników .
Mobilny skuter to wygodny środek transportu polecany osobom starszym lub wszystkim tym z problemami chodzenia , jest całkowicie bezpieczny posiada regulacje prędkości od minimalnej czyli wolnego kroku człowieka do maksymalnej nawet 18km/h , nie wymaga dodatkowych pozwoleń na prowadzenie , można nim jeździć niemalże po każdym terenie piasku , trawie itp zasada jest prosta kiedy trzyma się kierownice i manetkę skuter jedzie kiedy się ją puści skuter automatycznie się zatrzymuje . Dzięki takiemu skuterowni można :
zrobić zakupy w sklepie nie dzwigając ciezkich reklamówek
odwiedzić rodzinę i znajomych
dojechać na wizytę u lekarza
wybrać się na wycieczkę do lasu
Jeśli chodzi o temat przechowywania skuter mobilnego :
mieszkając w bloku :
-mozna zostawić skuter na klatce schodowej o ile mozna wjechać do środka .
-można dogadać się z sąsiadem żeby pod balkonem jeśli jest wolne miesjce zbudować mini garaż .tzn zabudowe pod balkonem
- lub jak to ma się w moim miescie kupić /zbudować mini garaż o wielkości 2x2metra z blachy i napisać do spółdzielni o pozwolenie na postawienie takiego mini garazu na trawniku przy bloku , spółdzilenie są przychylne widziałam już co najmiej 3 takie garaże przy bloku
Rozmawiałam z wieloma osobami z całej Polski na temat skuterów . Problem jest jeden : kupić skuter żeby nie zostać oszukanym , jest jeden cel : kupić skuter za około 2000-3500 zł z dobrymi bateriami i sprawdzonym silnikiem i częściami skutera dlatego odsyłam do informacji na moim blogu na temat bezpiecznych zakupów :
www.skuteryelektryczne.blogspot.com/2014...czny-inwalidzki.html
oraz
warto zajrzeć na blog
www.skuteryelektryczne.blogspot.com
jest tam duzo informacji na temat skuterów elektrycznych