Dzień dobry.
Mam 29 lat i problemy z kręgosłupem. Aktualnie jestem zapisana na rehabilitację (za dwa tygodnie wizyta u lekarza, który zdecyduje o zabiegach na jakie powinnam się zapisać), ale ortopeda zlecił konsultację neurologiczną na podstawie wyniku rtg i opisanych przeze mnie objawów.
Jestem już zapisana na wizytę, aczkolwiek czy mógłby ktoś chociaż wyjaśnić co pokazuje wynik rtg i czy to coś poważnego skoro ortopeda skierował do neurologa. Sam skomentował tylko tyle, że na razie rehabilitacja a jeśli ona nie pomoże to mam do niego wrócić po inne zalecenia.
Oto wynik rtg
rtg kręg C
Niewielkie zwężenie przestrzeni międzykręgowych C2/C3, C4/C5, C5/C6 - podejrzenie dyskopatii. Zniesienie lordozy szyjnej. Lewostronne skrzywienie kręgosłupa C.
Rtg kręg Th
Pogłębienie kifozy piersiowej.
Poza tym inne kostne zmiany strukturalne nie są widoczne.
Rtg kręg L/S
Zniesienie lordozy lędźwiowej. Płytkie prawostronne skrzywienie kręgosłupa Th/L z rotacją kręgów lędźwiowych w prawo.
Wysokość przestrzeni międzykręgowych w normie.
Poza tym objawy takie jak zawroty głowy szczególnie przy szybkim odwróceniu głowy, problemy z utrzymaniem równowagi, potykanie się nawet na prostej drodze, szum w uszach, uczucie sztywnego karku oraz ból karku promieniujący aż do przodu głowy. Noszę okulary korekcyjne, wada -0,75 oraz -1,5, czasami pojawiają się czarne plamki przed oczami. Problem ze skupieniem wzroku w jednym miejscu. Problemy z koncentracją. Nadwrażliwość na dźwięki. Częste drętwienie nóg oraz rąk. Drżenie rąk. W przeciągu ostatnich 4 miesięcy dwa ataki rwy kulszowej z bólem promieniującym w lewej nodze do kostki w prawej do kolana. Uczucie sztywności pleców, ból po dłuższym przebywaniu w jednej pozycji, najbardziej nasilający się podczas stania oraz leżenia. Uczucie ucisku lub puchnięcia mniej więcej na wysokości poniżej prawej łopatki.
Proszę o podpowiedź gdzie jeszcze poza neurologiem powinnam się udać? Czy powinnam wykonać jeszcze jakieś inne badania? Na co zwrócić uwagę?