Witam.
Zrobiłem MRI stawów K-B i w sumie bez sensacji ale:
Szpary stawowe stawów krzyżowo-biodrowych o równych, gładkich obrysach i zachowanej szerokości.
W sąsiedztwie górno-przedniej części szpary stawowej prawego stawu krzyżowo-biodrowego w obrębie kości
krzyżowej
ślad obrzęku szpiku kostnego, w pierwszej kolejności sugerujący obecność zmian przeciążeniowych, w
pozostałym zakresie zmian obrzękowych szpiku kostnego w sąsiedztwie powierzchni stawowych stawów krzyżowobiodrowych
nie uwidoczniono.
1.Czy taka zmiana może boleć?
2.Czy ma to jakiś związek z takimi zmianami z odcinka L-S
W sąsiedztwie blaszek granicznych przestrzeni L5-S1 ślad przebudowy tłuszczowej szpiku kostnego -zmiany
degeneracyjne Modic II
Oczywiście odcinek L-S jest dużo bogatszy w zmiany ale czytając wpisy wyżej zauważyłem to:
"Intensywny sygnał typu BME kości przy stawach krzyżowo biodrowych może wskazywać na aktywny stan zapalny w tym rejonie" oraz
"Obrzęk szpiku kostnego jest oznaką zapalenia błony maziowej. Stan ten też występuję w czasie choroby zwyrodnieniowej stawów, reumatoidalnego zapalenie stawów, osteoporozy i innych chorób kości"
Czy łączy coś zmiany Modica || z "ślad obrzęku szpiku kostnego".z stawów K-B
Bóle stawowe ( głównie małe stawy rąk) mam często.
Pytam ponieważ odcinek L-S nie kwalifikuje się na operację. Miałem blokadę L5-S1 trochę lepiej ale ja prawie w ogóle teraz nie siedzę. Ale dolny odcinek kręgosłupa po stronie prawej jak bolał tak boli pomimo dwóch blokad stawu K-B. Pisałem o tym tutaj
forum.drkregoslup.pl/forum/terapia-bolu/...i-lecznicze?start=48